VECKANS FRÅGA 4

Vad kan jag göra åt min milda acne?

Mitt första råd är att gå till en hudspecialist/hudterapeut för att få en ordentlig hudanalys. Det du tror är acne kan (för ett otränat öga) lika gärna vara perioral dermatit eller rosacea. Behandlar du huden fel kan det få förödande konsekvenser.

Lite basic info: Acne kan komma i alla skeden i livet, både som ung och vuxen. Det man ska komma ihåg är att acne är ett tillstånd där hormoner är inblandade. Det kan alltså vara allt från stress, mat, graviditet och mediciner mm som triggar igång allt. Detta leder till att huden producerar för mycket talg, som i sin tur täpper till porerna och orsakar pormaskar. När det blir inflammerat bildas en finne. Som i sin tur ofta blir en talgpropp pga att huden i många fall är yttorr. Yttorrheten bildar en hinna som hindrar talget att komma upp till hudytan och smörja huden.

Här behövs en peeling som löser upp proppar, avlägsnar yttorrheten och döda hudceller. AHA-behandling på salong rekommenderas starkt och ger fina resultat.

Utöver regelbundna ansiktsbehandlingar krävs även daglig användning av rätt produkter hemma såsom; rengöring, ansiktsvatten, creme och möjligen serum. Använd absolut inte en vanlig handtvål i ansiktet då den torkar ut huden, samt smörj in huden två gånger om dagen. Använder du ingen creme kommer huden att skrika efter återfuktning och istället börja producera ännu mer eget fett i form av talg.

Tips! Tänk igenom om det är något du kan ändra i ditt liv som möjligen kanske påverkar just tillståndet acne. Kläm inte finnar/pormaskar själv om du är osäker på om du gör rätt, du kan göra det värre och få ärr. Se över makeupen du använder, och rör inte med fingrarna i ansiktet under dagen då det föder acnen med fler bakterier.