VECKANS FRÅGA 1

Vad är Skillnaden mellan spf 15 & 30?
– Nathalie

Du kanske precis som många andra tror att spf 30 är dubbelt så effektiv som spf 15? Då har du fel – skillnaden är endast 4%.

Det siffran talar om på din spf är hur mycket krämen absorberar/reflekterar UVB-strålning.
– spf 15 skyddar dig från 93%
– spf 30 skyddar dig från 97%
– spf 50 skyddar dig från 98%

Dvs ju högre spf desto högre skydd från UVB strålning.
Men du ska även kolla på din spf att det står ”broad spectrum sunscreen” eller ”UVA” med en svart rund ring runtom. Då vet du att krämen även skyddar från UVA strålning.

För att lätt komma ihåg det kan UVB strålning förknippas med UV-Burning, det är alltså den som gör att vi bränner oss. UVA strålning förknippas ihop med UV-Aging, den gör alltså att huden åldras i förtid. Båda strålarna kan dock ge hudcancer, därför är det viktigt att du skyddar dig från dessa. Vissa celler i kroppen återhämtar sig aldrig efter att de utsatts för strålning, utan de får ärr & kan visa sig som hudcancer först förrän flera år senare

Till vardags rekommenderas minst spf 15, men vet du att du ska vistas längre ute i solen är det minst 30 som gäller! Vet du att du är känslig mot solen & lätt blir röd ska du givetvis använda dig av en högre spf. Personer med en mörk hy kan vara mindre benägna att bränna sig, men de lan ändå känna av de skadliga effekterna av solen såsom hudcancer. Därför är vårat råd att ALLTID använda Spf.

Ta hand om din hud, du har bara en!